Между 50 и 70 евро ще се движи цената на газа, сочи прогнозата на Юлиан Попов

Газът се търгува за 56 евро за мегаватчаса, което е границата за момента. Може би ще паднат малко или ще се качат малко. Между 50 и 70 ще се движи. Ако Китай започне да купува много газ, тогава цената ще се вдигне. Цената пада, защото Европа се справи много добре, намериха се нови източници на газ. Освен това харчим по-малко, а Китай не купува много газ. Това каза за "Твоят ден" Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация.

По думите му компенсациите се вземат от високи печалби на енергийни дружества, но ако не се вземаха, те биха могли да инвестират в нови технологии. "Лукойл" е една черна кутия, може да плаща данъци, може да не плаща, може да каже, че има свръхпечалби, но може и да не каже. Необходим е много комплексен дълбок одит, който да покрие финансовите, юридически и технически аспекти на компанията", заяви той. 

Ще има ли ваучери за горива и транспорт

Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията смята, че хубавото време през ноември и декември е помогнало много за падането на цените. "Газохранилищата са пълни, а това също влияе положително. Ако времето се задържи студено през март, може да наблюдаваме скок до към 100 евро, но този ръст ще е временен. Tова, което се случва в Германия, влияе много на раздуването на цената", обясни тя. 

Според нея ще е много трудно да се докаже, че "Лукойл" има свръхпечалби. "Цената на бензиностанцията се определя и от това колко рафинерии има на глобално ниво, колко дизел произвеждат те от суровия петрол. Това е един пазар, който е зависим много от цената на суровия петрол, но не е единственият фактор. Рафинерии като "Лукойл" със сигурност прави 30-40 долара на всеки барел, който произвежда", разкри Рангелова. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.