Размириците в страната убиха десетки хиляди и разселиха милиони

Министърът на климата на Дания Дан Йоргенсен посети региона Афар в Етиопия. Афар е засегнат от суша район, където сега може да бъде доставена помощ след подписването на мирно споразумение през ноември.

Конфликтът в Етиопия, който избухна през ноември 2020 г. поради разногласия между правителството на Адис Абеба и властите в Тиграян, доведе до условия на глад за стотици хиляди, уби десетки хиляди и разсели милиони в Северна Етиопия.

Кадри от сателит: Вижте огромната разлика в снежната покривка в Европа през последните години (ВИДЕО)

„Изцяло зависим от разпределението на храната и даренията“, каза Уро Конохо. Всеки ден тя посещава центъра за разпределение на храна на Световната програма за прехрана, за да събере хранителна помощ за себе си и шестте си деца. Сега те живеят в импровизирана палатка в село, наречено Биду.

Федералното правителство на Етиопия и Фронтът за народно освобождение на Тиграй, политическа партия, която се превърна в партизанска сила, се споразумяха на 2 ноември да спрат сраженията в региона.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.