"Ясно е, че компанията е нарушила някакви регулации в САЩ", обясни той по случая Nexo

„Тази мярка си беше сгрешена още при въвеждането й”. Това каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод започналата наказателна процедура от ЕК заради 25-те стотинки отстъпка за по-евтините горива, защото са подпомагани само български шофьори.

„Вижда се, че една от грешките и е да бъдат дискриминирани граждани на ЕС, които не са български граждани. Основният й дефект бе, че не бе насочена правилно и отива при хора, които нямат нужда. Препоръчвам новите идеи да са насочени след подоходен критерии”, каза Велчев.

„Отдавна преминах в сферата на бизнеса, нямам планове да се връщам в политиката. Отнасям се със симпатии и подкрепа на анонса на НДСВ. Годините, свързани с НДСВ, бяха свързани с най-бързия напредък на обществото ни и разумът и спокойствието, които се възцариха тогава, са крайно необходими и сега”, каза бившият финансов министър.

Слави Трифонов: ИТН няма да се коалира с никого за предстоящия вот

„Не мисля, че е добра практика да правиш такива финтове – уж ще си в парламента, а после да се откажеш. Прилича ми на онази стара игра – „тука има, тука – нема”, обясни той нежеланието си само да фигурира в кандидат-депутатските листи.

Запитан за референдума на ИТН за промяна на устройството на държавата и дали може да се мисли за монархия, той отговори: „Велико народно събрание може да реши всичко, но не очаквам, че настроенията в българското общество могат да доведат дори до замисъл на подобен въпрос”.

За еврото каза – „В последно време темата е една от най-активно обсъжданите и няма нужда от референдум, за да се обсъжда. Един референдум най-вероятно няма да има резултат, но ако даде – какво значи - тези, които сега не смятат, че трябва да приемем еврото, ако след 5 г. си сменят мнението, ще трябва да чакаме десетилетия, обясни той по повод идеите за референдуми за еврото”.

Според Велчев „доходите и сега растат по-бързо отколкото средните за ЕС, за съжаление – не с такива изпреварващи темпове, че да очакваме сравняването им в обозримо бъдеще”.

Относно скандала Nexo Велчев бе дипломатичен. „Ясно е, че компанията е нарушила някакви регулации в САЩ, предлагайки продукти, които според американските власти не могат да се предлагат без съответния лиценз или регистрация и са понесли санкцията за това – не малка санкция, но на фона на компанията не и чак толкова болезнена. С това сякаш страницата в Америка бе затворена. Скандал извън пределите на България няма. В България, ако трябва да бъдат санкционирани за нещо те, трябва да се докаже дали са спонсорирали политически партии по искане на самата компания и с техни средства – това може и да е така, може и да не е така”, допълни Милен Велчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.