60% от кучетата се продават без микрочип и паспорт

Бум на незаконната търговия с домашни любимци. 60% от кучетата у нас се продават без микрочип и паспорт, твърдят от организацията "Четири лапи". И още - половината от закупените кучета, при продажбата са на възраст шест седмици или по-малко, въпреки че българското законодателство изрично посочва минимум 8-седмична възраст.

Автобус води на разходка кучета в Аляска

 У нас обикновено при избора на домашен любимец важните детайли за здравния статус на животното често се неглижират. Силната човешка привързаност към домашните любимци, прави бизнесът с развъждането на скъпи породи изключително проспериращ. Обикновено в него се инвестира малко и се печели много. 

От БАХ обясниха, че получават множество сигнали от хора, които твърдят, че техни съседи развъждат домашни любимци с цел търговия. Институциите обаче са с вързани ръце.

“Ние нямаме право и те не ни допускат. За да влезем вътре ние трябва да позвъним, някой да отвори и да ни покани”, каза д-р Силвия Пеева от БАБХ. 

Парад за дакели събра десетки любители на животните в Кий Уест (ВИДЕО)

Да си закупим домашен любимец с неясен произход може да ни донесе много емоционални, а понякога и здравословни рискове.

“Рискът е стопаните да получат домашен любимец, който е със скрито заболяване, което може да застраши живота на новия им любимец”, посочи ветеринарят д-р Иво Вълков.  

В борбата срещу незаконното развъждане на кучета институциите настояват за законодателни промени.

Очаква се да бъде създадена работна група към Министерството на земеделието, която ще работи по конкретните промени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.