Българските учени взеха участие в специално събитие по покана на Професионалния съвет по икономически науки в Буенос Айрес

Учените от полярния ни кораб за Антарктида наближават Аржентина. От пристанището в Мар Дел Плата ще се качат учените и логистиците от 31-вата българска експедиция. 

Българските учени взеха участие в специално събитие по покана на Професионалния съвет по икономически науки в Буенос Айрес. По време на него ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков благодарни на Арженитна за съдействието при логистиката за осигуряването на първото плаване на българския полярен кораб към Антарктида. Ректорът на Военноморското училище адмирал Боян Медникаров благодари на аржентинските си колеги за осигурените обучения на част от екипажа за това как се маневрира в опасните води на пролива Дрейк. Събитието на високо ниво събра учени и дипломати от двете страни. 

Специална презентация изнесе Гергана Лаптева от Българския антарктически институт, която изтъкна българския принос в развитието на науката в Антарктика. Деканът на Геолого-географския факултет при СУ проф. Климент Найденов представи страната ни и нейната богата история. С емоционална реч се включи и проф. Христо Пимпирев, който е ръководител на 31-вата антарктическа експедиция. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.