Темата коментира Ива Лазарова - изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда

В момента вървят четири подписки в подкрепа на различни въпроси, две от които са на „Възраждане“ и на „Има такъв народ“. Има проблеми при събирането на подписите и те са свързани с това, че трябва да бъдат по-добре защитени данните на хората. В закона не е разписано по какъв начин информацията трябва да се събира и съхранява. Това каза Ива Лазарова, изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

За подписките се изисква ЕГН и адрес, но събиращите подписи нямат право да изискват личната ни карта, поясни тя. Не е изрично посочено обаче каква трябва да е защитата на тези лични данни и кой може да събира подписи, допълни Лазарова.

Там, където се подписваме, няма данни на лицето, пред което се случва това, предупреди още експертът. И допълни, че Главна дирекция ГРАО проверява подписите.

Лазарова коментира проведените до момента референдуми. Твърди, че сред подписалите се в тяхна полза има лица без избирателни права и дори починали. „За съжаление, не можем да разберем своевременно дали тези хора са починали преди времето на стартиране на подписите“, допълни тя.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.