Окончателната цифра ще зависи от състоянието на 53-те бойни машини, съхранявани от около 10 години в Сарагоса

Испанските власти планират да предоставят на Украйна 4 до 6 обновени „Леопард 2A4“ като част от първата доставка. Това съобщи „Ел Паис“, позовавайки се на правителствени източници.

Отбелязва се, че окончателната цифра ще зависи от състоянието на 53-те бойни машини, съхранявани от около 10 години в Сарагоса. Министерството на отбраната на Испания води преговори за спешното възстановяване на танковете. Досега Германия е обявила прехвърлянето на 14 такива танка "като първа стъпка", а Канада - на 4.

Полша ще достави на Украйна още 60 танка

Според вестника разходите за ремонт на испанските танкове "Леопард" може да надхвърлят половин милион евро на бройка. Очакваният срок за възстановяване на танковете - два месеца и половина - съвпада с продължителността на курса, разработен от армията на кралството за обучение на украински танкисти. Той ще се проведе в Националния център за обучение в Сарагоса.

Както се уточнява в публикацията, Министерството на отбраната може да достави на Киев и комплект резервни части за „Леопард“ Доставката на боеприпаси, 120-милиметрови снаряди, е по-трудна за изпълнение, тъй като Испания не ги произвежда и в резултат на това ще трябва да се прибегне до армейските резерви на кралството.

Канада ще изпрати 4 танка „Леопард 2” на Украйна

По-рано испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви, че Мадрид може да изпрати танкове в Киев през пролетта, но точният брой на бойните машини все още не бе уточнен. На 17 януари испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес увери, че испанското правителство не обмисля възможността да прехвърли тези бойни машини на Киев. Още на следващия ден министърът заяви, че предстои да бъде взето подходящо решение съвместно със съюзниците на кралството.

През лятото на 2022 г. испанската преса съобщи, че испанското правителство обмисля евентуално прехвърляне на 10 танка "Леопард" на Украйна. През август обаче испанските власти заявиха, че те са в лошо състояние и засега не могат да бъдат прехвърлени на Киев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС