Колко пъти е поскъпването от фермата до щанда

Драстичен ръст в цената на прясното мляко. На дребно в търговската мрежа литърът вече минава 3 лева и 50 стотинки. В същото време животновъдите се оплакват, че изкупната цена на суровото мляко остава сравнително ниска, а фермерите в Европа предупреждават за дефицит на суровина за производство на сирена и кашкавали.

Именно млечните продукти са сред храните с най-голям ръст в цените на щанда за последната година. Най-драстично е поскъпването при прясното мляко – спрямо година по-рано скокът достига почти 52% и в момента средно литърът купуваме за 3.35 лв. При кравето сирене ръстът на дребно е 41%, а при кашкавала – 32 на сто. В същото време изкупната цена на суровото мляко у нас към средата на януари е била 1.07 лв. – с около 34% повече от 2022 г. Средно в Европа суровината струва около 58 евроцента – с около 10% повече от нивата у нас.

Колко обаче струват млечните продукти - на рафтовете у нас и в Европа и колко пъти поскъпва млякото от фермата, през мандрата, до щандовете в търговската мрежа? В рубриката „На твоя страна” Георги Георгиев тръгна по веригата, за да провери.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.