Тя се връчва за цялостен принос към изкуството

Антон Радичев ще е тазгодишният носител на специалната награда „Икар” за цялостен принос към изкуството. Това обявиха днес от Съюза на артистите в България. По традиция, церемонията по раздаването на „Икарите” ще се проведе на 27-и март - Световният ден на театъра.

Радичев няма нужда от представяне. На 75 години продължава да играе в десетки спектакли като активен актьор от трупата на Народния театър. Пред камерата на NOVA обеща, че няма да слиза от сцената скоро. Актьорът има роли и в над 40 български филма, сред които „Оркестър без име”. Радичев е и сред участниците в легендарното предаване от миналото „Клуб НЛО”.

Въпреки че „Икарът” за цялостно творчество е сред най-големите отличия за един актьор у нас, Радичев посрещна новината с усмивка и доза скромност.

„Приемам наградата нормално, аз съм най-обикновен човек. Искам да благодаря на моите колеги за това, че са оценили моя труд. Цялостният принос, за който съм се трудил толкова години. Искам да благодаря и на публиката, защото съм един от любимците ѝ”, сподели той.

„Вече 48 години съм в Народния театър. Не съм броил ролите, направил съм страшно много. Първата роля, за която ме поканиха в Народния театър през 74-та година, беше за „Деца на слънцето”, на писателя Горки. Аз играех проф. Протасов. Лепях си брадичка, мустаци и така до днес. Нямам намерение скоро да слизам от сцената”, казва още актьорът.

След десетилетия, отдадени на изкуството, Антон Радичев признава, че още не е разбрал коя е голямата му любов - театърът или киното.

„Едното няма нищо общо с другото. Докато в театъра всичко е на живо, трябва да усещаш, да контактуваш с публиката. В киното можеш да направиш 4-5 дубъла. При мен още от раз са ставали дублите”, посочи той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.