Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд

Два месеца преди провеждането на поредните предсрочни парламентарни избори, Централната избирателна комисия обяви промяна в броя на мандатите заради последното преброяване.

София ще излъчи четирима депутати повече в следващото Народно събрание. Три мандата се добавят в 23-ти многомандатен район, който ще излъчи общо 19 народни представители и един повече в 24-ти район. По един депутат повече се добавят във Варна и в Пловдив-град.

Равносметката за 48-ия парламент (ОБЗОР)

За сметка на това, с по един депутат по-малко ще бъдат излъчени от районите Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе. Разпределението на местата е съобразено с преброяването на населението от 2021 г., като е спазено изискването броят на мандатите в един изборен район да е не по-малък от четири.

Припомняме, от НСИ публикуваха данните от последното си преброяване ден след като бяха определени резултатите от изборите за 48-о Народно събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.