Досега ЕС бе обещал да обучи 15 000 украински военни, сега броят се удвоява

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел е казал на премиера на Украйна Денис Шмигал, че страните членки на ЕС планират да обучат общо 30 000 украински военнослужещи, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това съобщение е било направено при започналото посещение на официални представители на Европейската комисия в Киев за разговори с членове на украинското правителство. Досега ЕС бе обещал да обучи 15 000 украински военни. Сега броят се удвоява.

Председателят на ЕК и 15 еврокомисари пристигнаха в Киев (ВИДЕО+СНИМКИ)

Украинските военнослужещи ще получат специализирано обучение, както и технически инструктаж за новото въоръжение, включително за танковете "Леопард 2", написа ръководителят на европейската дипломация в "Туитър".

Борел е споделил с Шмигал и плановете на ЕС да предостави 25 милиона евро на Украйна за финансиране на операциите по разчистване на мините и експлозивите от територията ѝ.

"Защитата на цивилните и техния поминък има приоритетно значение", добави той в "Туитър".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и още 15 еврокомисари пристигнаха по-рано днес в Киев, за да се срещнат с членове на украинското правителство, посочи ЕК в съобщение за медиите, цитирано от Ройтерс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Светослав Танчев, БТА