Агенцията има национални пресклубове в Скопие, Букурещ, Босилеград и Тараклия

От днес Българската телеграфна агенция (БТА) разкри свой Национален пресклуб в турската столица Анкара. Откриването му е продължение на политиката на агенцията да има разкрити свои медийни средища във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности.

Церемонията уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в югоизточната ни съседка, посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, генералният консул в Одрин Борислав Димитров, ръководителят на националната новинарска агенция на Турция - Анадолската агенция, Сердар Карагьоз, главният й редактор Юсуф Йозхан и ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут.

„Днес БТА не само се завръща пълноценно в Анкара, но и разширява присъствието си в Турция с Национален пресклуб“, отбеляза пред присъстващите генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. 

Според него като „добри комшии“ България и Турция трябва да направят всичко възможно, за да се познават по-добре, да си помагат, както и да уважават различията си. 

„Вече цели 125 години БТА е цветна рентгенова снимка на това, което става в България, Балканите, Европа и в целия свят. Тя показва света на България и България на света“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя пожела успех на екипа на агенцията и на нейното ръководство, както и новият пресклуб да се превърне в „истински културен център“. 

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков отбеляза, че с откриването на пресклуба се ражда „вторият дом на България в сърцето на турската столица“, на емблематичен адрес, бул. „Ататюрк 199“ Е, както и на символна дата – денят, в който Мустафа Кемал Ататюрк си тръгва от България, където е бил военен аташе година и половина.

Генералният директор на Анадолската агенция Сердар Гарагьоз прогнозира „прекрасни резултати“ от сътрудничеството на базата на сключеното споразумение между БТА и националната информационна агенция на Турция, които си разменят „реална и обективна“ информация.

Новооткритият Национален пресклуб на БТА в Анкара получи и първите си подаръци. От вицепрезидента Илияна Йотова и нейния екип – картина с българка, окичена с рози, а от Анадолската агенция – фотоапарат, изработен от рециклирани автомобилни части. 

На церемонията присъстващите се насладиха на музика от българската джаз певица от турски произход Йълдъз Ибрахимова и от пианиста Каан Музаффер. Гости на БТА бяха и студенти от Анкарския университет, които се обучават в катедра Български език и литература. 

На откриването бе представена документалната изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 – 2 февруари 1915)“, предоставена от Държавна агенция „Архиви“. 

Кореспондент на БТА в Анкара ще бъде Нора Чолакова.

БТА има национални пресклубове извън България още в Скопие (Република Северна Македония), Букурещ (Румъния), Босилеград (Сърбия) и Тараклия (Молдова). Чрез свободния достъп до БТА, гласът на местните общности може да стига до жителите на всяко населено място, а чрез емисиите на английски – и до всяка точка на света.

От 27 декември БТА има пресклуб на борда на първия български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който отплава от Варна за Антарктида.

Разкриването на пресклубове е част от политиката на агенцията, обединена под марката Национален пресклуб БТА. Целта е те да се утвърдят като място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани могат да отправят послания и да огласяват новини.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Иван Лазаров, БТА