"Ако Делян Пеевски има номинации, ще настоявам той да влезе в листите", каза председателят на ДПС

"ДПС ще се яви самостоятелно на изборите на 2 април. Съставът на предизборния щаб е същия, като на предишните. Условията пред кандидатите за депутати са същите. Структурите на ДПС са в готовност за изборите". Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция, след като Централният съвет на партията проведе заседание в София.

От думите му стана ясно, че днес в партията са приели процедурните правила за номинации. „Ако господин Пеевски има достатъчно номинации, аз ще бъда настоятелен той да не се отказва да е кандидат за депутат от ДПС”, каза лидерът на партията и уточни, че през април 2021 г. самият Пеевски е имал много номинации, но е отказал участие във вота.

„Надяваме се да получим онзи необходим резултат, за да може това, което не се случи в 48-ото народно събрание, да стане в 49-ия парламент - да се излъчи правителство и ДПС да е част от мнозинството. Мантрата да се преиграва на "добри" и "лоши" и да се рисува образът на опонента като „лошия”, от друга страна – аз, „добрият”, „Свети Георги, който ще победи ламята” – по този начин стават героите спасители, но не е успешна”, каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС обясни, че се надява на мъдростта. „Ние трябва да сме извлекли нужните уроци, които историята ни даде шанс да ги научим. От тази гледна точка няма нужда нито от герои-спасители, нито от митове. В тази ситуация за пореден път ще кажа, че ако важи максимата: „обединението прави силата”, в заедност можем да гарантираме просперитет в нашата родина. Това би трябвало да важи и за политиците, и за работата в Народното събрание”, каза Карадайъ.

Той изтъкна, че задължителното противопоставяне се отразява и като разделение в обществото. „От историята знаем, че няма просперитет в разделено общество”.

Карадайъ отказа да даде оценка за дейността на досегашния служебен кабинет. "Лична мога да дам – „много добър”, каза той.

Викат Бойко Рашков в прокуратурата

За единствения министър от предишния служебен кабинет, който бе сменен в настоящето отново служебно правителство Карадайъ каза: „С господин Минеков какво напрежение има ДПС аз не знам. Ние имахме възможност да се виждаме и да обсъдим – той има много добри идеи, те са се виждали и с наши експерти, които работят в тази сфера. Като дадем и нашия принос да ги развием, ще се опитаме да ги превърнем в наша законодателна инициатива. Няма лошо ние като една партия да се включваме с идеи”.

Относно напрежението между депутатите на Движението и бившия вътрешен министър Бойко Рашков, лидерът на партията каза: „Ние проблеми с Бойко Рашков не сме имали, но мисля, че България има. На него му е позволено без да му влиза в работата, да изземва избирателни списъци и място на други държавни органи. Бойко Рашков иска демократичната полиция да стане милиция, той си позволи да лепи етикети”.

Запитан дали предизборната кампанията ще бъде позитивна или мръсна, той отговори, че ще направи кампания като за 48-ото народно събрание – „с отговорност, с искреност да насочим внимание към българските граждани. Ние не сме сочили нашите политически опоненти за врагове, за дяволи и задължително лоши. Напротив! Ние сме противопоставяли нашите политики на техните политики”, каза Карадайъ.

Очакванията му са да има диалог, за да се получи „онова нужно мнозинство, нужно да преодолеем политическата криза. Освен политическата криза, има и икономическа. И българските граждани обедняват, и държавата обеднява – ние трябва да вземем мерки за икономиката. Дългосрочните политики се водят от редовен кабинет, за да го има, е нужен диалог”, допълни Мустафа Карадайъ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.