У нас не закъсняха и политическите реакции за отношенията с РСМ

Скандали, сблъсъци, арести и напрежение при опитите за съвместно честване на рождението на Гоце Делчев. Въпреки присъствието на българска делегация в Скопие, където е погребан революционерът- част от нашите сънародници, които се опитваха да стигнат дотам, не са успели да преминат границата.  В столицата на Северна Македония имаше засилени мерки за сигурност, а полицейски хеликоптер кръжеше над града. У нас не закъсняха и политическите реакции за отношенията със Скопие.

Честването на Гоце Делчев в Скопие премина при извънредни мерки за сигурност. А северномакедонската страна отклони предложението на българските представители заедно да поднесат цветя пред паметника на революционера. Малко бяха и българите, които успяха да се доберат до църквата, в която е гробът на Гоце Делчев.

Весела Чернева: Радикални групи се възползват от бездействието по френското предложение за РСМ

Денят, в който отбелязваме 151-вата годишнина от рождението на революционера, започна с хеликоптери над Скопие. И с много полиция по улиците. Граждани се допускаха до гроба на Делчев в църквата "Свети Спас" през КПП-та. Други пък , като мъж с българско самосъзнание, който живее в Скопие, не се осмелиха. „Не позволяват на българи да отидат да честват Гоце Делчев. Мисля, че го правят на инат. Досега никога македонци не са чествали Гоце Делчев”, разказа той. Крием лицето му, защото се страхува за живота си.

Българската делегация в Скопие води вицепремиерът Иван Демерджиев. Който определи днешните мерки като ненужни. „ Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно. В случая ми беше отказано. Апостол като Гоце Делчев заслужава това. Надявам се на следващото честване това да се случи”, заяви Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи на България.

Управляващите в Скопие запазиха мълчание, след като се поклониха пред Делчев. Но пък лидерът на опозицията се обърна към българските политици. „За да печелят дребни политически точки, българските политици правят това, което не трябва да правят и вместо да бъдат политици от 21 век, се превръщат в циркови артисти”, посочи Християн Мицкоски, лидер на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

При строги мерки в Скопие отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев

Едни от малцината българи, които успяха да пристигнат днес в Скопие, са журналисти от вестник "Телеграф". „В страната имаше на всеки километър постове на тяхната „Пътна полиция”. И в момента, в който видят българска кола, се спират и започват проверки - от документи до аптечка и триъгълник”, разказва Захари Белчев, редактор във в. "Телеграф".

„Всъщност хората, които чакаха, не бяха толкова много. Нямаше автобуси, имаше 20 автомобила”, заяви Бойко Кючуков, фоторепортер във в. "Телеграф".

На Гюешево тази сутрин, за да преминат границата в посока Скопие, се събраха над 150 българи. Тогава, обаче, внезапно граничните власти на Северна Македония спряха да пропускат коли. Причината – нямало ток на пункта.

След часове чакане, пунктът беше отворен. Последваха обаче щателни претърсвания на автомобилите, като полицаите преглеждаха дори венците за честването. Голяма част от българите в крайна сметка не бяха допуснати да преминат. 

Срив в системата на РСМ доведе до опашки по границата с България

А докато българите получаваха документите си за отказ, напрежението прерасна в арести и полицейски удари. В официално съобщение от полицията в Северна Македония съобщиха, че арестите са били заради опити на българските граждани физически да нападнат служителите на реда. В крайна сметка нито един от българските автомобили не продължи за Скопие.

На обяснението, че пунктовете със Северна Македония не работят заради токов удар България отговори с протегната ръка. „За да няма подобни проблеми РСМ, аз разпоредих, готови са три генератора и в понеделник МВР ще ги дари за трите пункта, на които имаше проблеми”, заяви министър Иван Демерджиев.  В късния следобяд българската делегация водена от вътрешния министър поднесе цветя пред мемориала на Гоце Делчев в Благоевград.

Остри политически реакции у нас, заради блокираната граница. Сериозни критики се чуха от по-голямата част от партиите у нас. Като те са насочени към служебното ни правителство към това на Кирил Петков, към властите в Скопие, но и към конкретни партии. Част от вече бившите депутати смятат, че напрежението се насажда изкуствено от кръгове, които преследват собствени цели – една от тях да няма разширение на Европейския съюз.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува и служебното правителство и правителството на Продължаваме промяната, заради забранителните списъци за влизане в Северна Македония.

„Това е недопустимо. Това е провал във външната ни политика, доведена от Кирил Петков и Асен Василев, които залъгаха обществото как ще хвъркаме със самолетчета до Скопие, па един път и не хвръкна самолетът. Кой го допуска това? Понеже Вежди Рашидов много обича да хвали служебното правителство”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Трима българи са били задържани на границата с РСМ

БСП са категорични, че Северна Македония не изпълнява критериите за членство в Европейския съюз и смятат, че България не трябва да прави отстъпки.

„Пак неразбории, не се изпълняват договорките от Македония. Няма какво да правим реверанс, сигурно е важно за Европа и Македония, но не за сметка на България. Ние затова подкрепихме декларацията в последните часове”, посочи Георги Гьоков, БСП.

„Продължаваме Промяната” и „Демократична България” отправиха конкретни обвинения за напрежението между двете страни към политически партии.

„Реакциите от двете страни смятам за преувеличени. Има политически партии - и ВМРО, и „Възраждане”, които трупат капитал върху това. И те ще се окажат излишни, ако този проблем се разреши”, посочи Искрен Арабаджиев, ПП.

„Много добре беше да имаме европейска позиция, виждате, че в момента има проблеми. Това напрежение в момента е излишно и има кръгове, които нарочно го насърчават, преследвайки свои цели, включително да няма разширяване на ЕС”, категоричен е Мартин Димитров, ДБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.