Обилни снеговалежи по основните пътни артерии

В началото на февруари зимата за първи път се прояви истински. Сняг вали в цялата страна. Заради натрупвания са затворени част от проходите, а трафикът на много места е затруднен. Снегът причини и пътни инциденти.  

Проходът Шипка

На прохода Шипка снежната покривка е около 80 см, но движението се осъществява нормално. Осем снегорина почистваха пътя, за да се избегне затваряне на участъка. Към обяд пътят от Казанлък към връх Бузлуджа беше затворен за движение. 

„Беше изключително тежка и критична нощ. Машините не са спирали работа. Две минути след преминаването им, няма и следа от това. Вятърът връщаше снега обратно”, обясни Йонко Иванов от фирмата, поддържаща пътя.

„Нощта беше адски тежка. Не сме спирали да работим цяла вечер. Умолявам шофьорите да не предприемат абсолютно никакви пътувания. По-добре е да останем у дома. Пътуванията по проходите са екстремни”, каза Николай Петров.  


Проходът на Републиката

Нормална е ситуацията на Прохода на Републиката към обяд в неделя. Не такава обаче беше тя в събота, когато около 20 ч. аварирал тир предизвика километрични задръствания почти през цялата нощ.

„Беше тежка нощ, през която се наложи да изпратим допълнителни машини. Падналият сняг беше доста голямо количество. Имаше сериозни ветрове и нападали дървета, които бяха отстранени на момента. Катастрофирал камион повлия и на трафика от Стара Загора. Към момента вече всичко е нормално”, коментира Живко Желязков от снегопочистващата фирма.

Паднали дървета прекъснаха и електрозахранването на много хижи в района.


Проходът Витиня

На прохода Витиня ситуацията е спокойна. Температурите са минусови, а снегорините са на терен.


Пътищата в страната

Близо 780 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища.

Сняг вали интензивно в почти цяла Западна и Северна България. По данни на Пътната агенция затворен за движение е Троянският проход.

В София близо 140 снегорина са почиствали пътищата през изминалото денонощие. С приоритет са трасетата, през които се движи градският транспорт. Пътищата се обработват против заледяване.


Жълт код за снеговалежи има в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Велико Търново и Габрово, а за силен северен вятър има в Източна България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.