Според Анди Балевски са занижени нивата на опасност от лавина до 3-та степен

Снегът дойде и високо в планината, условията за ски се подобриха значително в последните дни. Това разбира се привлече много любители на зимните спортове. И все пак, докато се забавляваме в планината, трябва да имаме едно наум за всички опасности, които ни заобикалят. Лавините са точно такава опасност, особено за тези, които излизат извън ски зоните. 

Според Анди Балевски са занижени нивата на опасност от лавина до 3-та степен. "Това е най-деликатната степен, свързана е с намеса на човешкия фактор. При навлизане в рисков маршрут може да се получи неприятна случка с лавини. В момента има добри условия в гористия пояс. По зимните маршрути по високите места трябва да се внимава и да се върви по ръбестите места. Основните склонове не са карани, под снега има леда, така че това е опасно", предупреди той.

По думите му ниските температури не позволяват трансформация на снега. А невидимият враг е вятъра, чрез който лавинна опасност може да се получи и без снеговалеж. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.