Жертвите на опустошителните трусове вече са над 7 200

Екип на NOVA е в сърцето на разрушенията в Турция - там, където човешките трагедии са буквално на всяка крачка. Тази вечер жители на най-засегнатите квартали в Адана запалиха огньове по улиците - някои с надеждата, че техни близки или приятели ще бъдат намерени под отломките, други - просто защото са загубили домовете си. 

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Работата на терен продължава. Към месните аварийни служби са се присъединили и доброволци и медици от цяла Европа. 

Хора - оцелели, пострадали и загубили своите близки, застанаха пред камерата на специалните пратеници на NOVA със своите емоционални разкази. 

Още един български гражданин е в неизвестност след труса в Турция

“Часът беше около 5ч. Изведнъж нещо падна върху спряла отпред кола. Чу се тътен. И просто настъпи истински хаос. Всички крещяха. А ти, ти си напълно безпомощен”, разказва Саид за момента, в който ужасът настъпва. 

Мъжът оцелява като по чудо. Приятелката му обаче получава тежка травма. Днес в мислите му е само тя.

Медици от "Спешна помощ" - София заминават за Турция със "Спартан"

“Сега тя е в болница. Но родителите й починаха. А брат й е в тежко състояние с два счупени крака. Тя е жива, но отвътре вече е мъртва”, допълва още през сълзи младият мъж. 

Животът на Саид не е единственият, който мощният трус промени завинаги.

По улиците на Адана, близо до разрушените сгради, продължават да личат много отломки - част от нечие имущество. Включително спукана волейболна топка и плюшено мече.

Стадиони се превърнаха в пунктове за помощи след трусовете в Турция

Ефе е отишъл в Адана със свой приятел и с надеждата, че ще открие следи за оцелели близки сред отломките.

“7,7 по Рихтер! Страх! Когато земетресението ни удари, усещах единствено страх”, казва Ефе, чиито приятели живеят в един от разрушените блокове. Сградата е запечатана, а хората не знаят дали ще могат да вземат покъщнината си, тъй като жилището може да се срути всеки момент.

В Турция е обявен 7 - дневен траур. Жертвите на опустошителните трусове вече са над 7 200. А отряди с доброволци се стичат към най-засегнатите места и носят помощ и надежда.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.