Градове в цялата страна разкриха пунктове за събиране на помощи

Градове в цялата страна разкриха пунктове за събиране на помощи за пострадалите от разрушителните земетресения в Турция и Сирия. Вече започнаха да пристигат и първите дарения. 

Един от първите дарители, още преди пунктът в Кърджали да бъде разкрит, е четвъртокласникът Манол. 

“Преди два дни гледахме турската телевизия, видяхме как страдат хората. Стана ми мъчно за тях и реших да даря парите си. Мисля, че тези хора имат много по-голяма нужда, отколкото да си купя нещо, без което мога да живея”, разказа пред NOVA момчето.

САМО ЗА ДЕН: Български доброволци събраха четвърт милион в подкрепа на Турция и Сирия

По думите на майката на четвъртокласника това не е първият път, в който момчето проявява съпричастност. Той е участвал и в други дарителски кампании. “Винаги с желание дава спестените си парички”, казва майка му. 

Помощи се събират във всички населени места в област Кърджали. Тук само за ден хората донесоха стотици килограми дрехи, одеяла и храни, които още днес отпътуваха за Турция.

„Показахме истинското лице на човещината, на комшулука, за който говорим и се радвам, че даже и децата - Манол е един от добрите примери”, заяви Хасан Азис - кмет на Кърджали.
 

И в общинските пунктове в Бургас от сутринта не спират да пристигат помощи, но и добри думи към пострадалите.

„Това се чисто нови зимни обувки. Жената е донесла един календар и пише: „Скъпи мои съседи, моля се да свърши този ад за вас, да запазите здравето си, да сте сигурни, че не сте сами в тази голяма беда”, разказва Тоня Иванова, общинско предприятие „Туризъм” – Бургас.
 

Именно съчувствието и помощта от хората е това, което е нужно в този момент, смятат даряващите.

„Трябва да си помагаме, без помощ и много пари да има човек, пак няма да излезе това, което е”, каза Величко Демирев. 

В Благоевград също е открит пункт за дарения. Той се намира в Кондиционния център на общината.  

„Има огромен интерес от страна на хората. Свързахме се с посолствата на Турция и Сирия. Осъществихме връзка с БЧК”, каза кметът на града Илко Стоянов.

„Желаещите могат да донесат завивки, дрехи. Апелирам те да бъдат нови”, обясни Емилия Халилова, организатор на кампанията.

Всички събрани дарения ще бъдат закарани в Турция след координация с местните власти там. А след това ще стигнат и до пострадалите хора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.