Бившият министър на енергетиката беше обвинен в нанесени вреди на държавния газов доставчик

„Това, което се казва - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости”. Това каза в „Здравей, България” бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков” Александър Николов, на когото в сряда бяха повдигнати обвинения от прокуратурата.

Обвинени бяха и един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Причината - нанесени вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка".

Повдигат обвинения на бивш енергиен министър и на ексдиректор на „Булгаргаз”

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, „въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт” и това беше целенасочено направено от предходни правителства”. „Причината да се спре газът за България и на Полша е, че тогава изтичаха договорите и на двете държави”, твърди той.

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита Николов като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури. „Ако „МЕТ Енерджи” са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на „Булгаргаз”? Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца, всъщност се случва така, че търговци като „МЕТ” и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на „Булгаргаз”, посочи още ексминистърът.

Слави Трифонов за обвинението срещу Александър Николов: Професионалист, защитавал е българския интерес

В писмена позиция до NOVA от „МЕТ България” заявиха, че компанията винаги е действала в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите.” Компанията е напълно независима и не обслужва интересите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която МЕТ оперира”, се казва още в позицията.

По думите на Николов обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото. „Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания”, смята той. Бившият енергиен министър обяви, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.