Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди на държавния газов доставчик

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” - Александър Николов, един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка", съобщи говорителят на Националното следствие Бисерка Стоянова. 

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“. Неин управител е бил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. 
 
Разработката на ДАНС, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година. Тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило синьото гориво с около 30%. Установено е, че през май 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от „МЕТ Енерджи“. Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че Александър Николов, тогавашният му заместник Данаил Николов и Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания. Тя пък била договорила предварително закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на доставките от Русия, страната ни пак е купувала руски газ, но през посредник. Това е причинило финансови щети за „Булгаргаз“ в размер на десетки милиони лева.

На излизане от следствието Николов заяви, че общественият интерес е спазен по времето на управлението на Кирил Петков. Относно обвиненията адвокатката му заяви, че не е прието предложнеието на "Газпром" да се плаща в рубли.

„България не се съобрази с изнудванията от „Газпром” и Русия. И затова. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента”, заяви Александър Николов, бивш енергиен министър.

Бившият шеф на „Булгаргаз” и бившият заместник на Александър Николов не бяха открити за коментар.

По-късно през деня с позиция излезе и Слави Трифонов. Във Facebook той заяви, че Александър Николов безусловно е защитавал българския национален интерес и е истински професионалист.

„По повод на случващото се днес, мога да кажа само следното: Като министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е правил това - защитавал е българския национален интерес. Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България. И точно затова той ще бъде оправдан", написа Трифонов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.