Според бившия министър на околната среда Юлиан Попов обвиненията срещу Николов са политически

Бившият енергиен министър Александър Николов, един от заместниците му и ексшефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са обвинени в причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер на повече от 88 млн. лв.

В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS енергийният експерт Иван Хиновски смята, че разполагаме с твърде малко факти и цифри от целия скандал с Александър Николов. "Бих казал, че нарушенията му са много. Дали има конкретни икономически щети за "Булгаргаз", ще се види. Не е работа на министъра да се меси в корпоративните дейности на дружеството. Голямата грешка на Николов е, че е казал, че къса с руския газ, но през юли миналата година 100% от синьото гориво, влизащо у нас, е руско. Нямаме никаква диверсификация. Преки договори за закупуване на газ от търговци не са легитимно действие на Николов, трябвало е да обяви търг или да потърси газовата борса", заяви той. И допълни, че министърът има задължение да информира КЕВР за структурни промени в бизнес кейса на "Булгаргаз", но не го е направил.

Повдигат обвинения на бивш енергиен министър и на ексдиректор на „Булгаргаз”

"Aко Николов беше купувал газ през борсата, част от обвиненията щяха да отпаднат. Сега виси въпросът защо бившият директор на MET става шеф на "Булгаргаз" и цените се вдигат", отбелязва експертът. 

Според бившия министър на околната среда Юлиан Попов обвиненията срещу Николов са политически. "Русия едностранно нарушава договора. Затова е нормално Николов да действа така, че да промени начините на закупуване на газ в страната. Facebook аргументи са твърденията, че шефът на „Булгаргаз“ е бил шеф на газова компания. Страната, която би трябвало да бъде обвиняема, е "Газпром". В крайна сметка постигнахме диверсификация и се отделихме от руския газ", категоричен е той. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.