Вижте как да направите домашна майонеза, но без скъпата съставка в нея

Цената на яйцата достигна рекордни стойности. В Белгия отчитат ръст с цели 119 процента. На много места в Европа те са не само скъпи, но и липсват. Кокошките в момента снасят „златни” яйца. Само за една година производствената им цена на много места в Европа е скочила повече от два пъти. Тревожната новина е, че прогнозите са цената да се увеличава още повече през тази година, а добрата - че все пак съществуват доста успешни растителни заместители на яйцата.

СЗО посочи грешките в готвенето, които правят храната токсична

От предястието - до десерта - още древните римляни започвали обяда си с яйце и го завършвали с плодове. Яйцата се съдържат почти навсякъде. Те са богати на протеини, но и на алергени. Днес цената им е тази, която причинява алергия, особено на портфейла ни. Птичият грип, войната в Украйна, скъпите консумативи и фураж доведоха до недостиг и рекордно високи цени на яйцата на международния пазар. Само за година увеличението е двойно. Рекордно скъпи яйца купуват и в Съединените щати. Но тенденцията върви в положителна за клиента посока.

Защо да хапваме яйца, когато отслабваме

Как да направим домашна майонеза, но без скъпата съставка в нея? За да избегнем скъпите яйца, купуваме консерва нахут. Нахутената вода, която се нарича още аквафаба, е един от най-разпространените растителни заместители на яйцето. Богата е на нишесте и съдържа много протеини и растителни компоненти, благодарение на които се дължи уникалната ѝ способност да образува пяна при разбиване. Рецептата за домашна растителна майонеза е проста: олио, зехтин, нахутена вода и подправки на вкус.

Яйцата поскъпнаха двойно за година

Нахутената вода не е единствената алтернатива. Четвърт чаша ябълково или бананово пюре може да замести едно яйце.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.