Сред тях са Кирил Добрев и Петър Витанов

Конгресът на БСП отхвърли предложението за предсрочно прекратяване на мандата на председателя на партията Корнелия Нинова. "За" освобождаването й гласуваха 221 делегати, а "против" - 537.  С 490 гласа “за” БСП изключи членове на партията. Изключени са: Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Кирил Добрев, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчев, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева, Мартин Жлябинков.

Социалистите се събраха на конгрес

Според партията те  са опорочили началото на заседанието на Конгреса. От пресцентъра уточниха и мотивите за решението на БСП:

- Нарушаване на принципа на демократичното единство по чл. 5, ал. 3 от
Устава;
- Нарушаване на изискванията на чл. 11, т.1 от Устава да работят за
изпълнение на решенията на партийните органи;
- Нарушаване на изискванията на чл. 11, т. 2 от Устава да работят за
организационно-политическото единство на партията;
- Нарушаване на изискванията на чл. 11, т. 4 от Устава, а именно с
поведението си да пазят доброто име на партията.

Комисията се произнесе и Конгресът прие, че претенциите на делагати от Харманли и Симеоновград са неоснователни и нямат право да участват в заседанието. Тези решения бяха взети със 513 гласа “за“ и 12 “против“. С това всички предконгресни манипулации за фалшифициране на делегатския списък и на легитимността на решенията са опровергани.

Конгресът беше белязан от редица скандали. Стигна се и до сблъсъци, тъй като част от делегатите не бяха допуснати от охраната. 

„Разлепели са моята снимка и явно не трябва да бъда допуснат. Явно госпожата от Мизия не иска да ме вижда”, коментира Добрев.


Пред партията, Нинова даде заявка и сложи край на появили се спекулации.

„Трябва да повишим значително резултата и да участваме в следващото управление на България. БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос”, каза лидерът на левицата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.