Един разказ за пътя към демокрацията

На 9 септември 1944 г. благодарение на нахлулата в България съветска армия е извършен държавен преврат. Начело на правителството на ОФ застава Кимон Георгиев. Той е активен участник и в преврата на 9 май 1934 г., който години по-късно е определян като „фашистки“ от комунистическата историография. На 9 септември, обаче, Кимон Георгиев изиграва водеща роля в свалянето на правителството и изпраща делегация до маршал Толбухин, за да декларира промяната във външнополитическата ориентация на страната. Партизаните слизат от планините и започват масови репресии. Без съд и присъда са избити хиляди българи. Един от тях е Александър Василев - дядото на Валентин Василев, министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

Валентин Василев разказва, че дядо му е бил кмет в Търновско от Земеделския съюз на Александър Стамоблийски. Една седмица след 9 септември е извикан да отвори Общината и не се връща повече, баба му го търси с месеци по затвори и съд, продължава той. „Едва след 40 години разбрахме, че е убит на 50 м от дома му, заровили са го. Майка ми е била изключена като студент по медицина“, казва той. Василев споделя, че дядо му е убит от местните комунисти, които „са яли от неговия хляб“. Той разказва, че родителите му не са били допускани да учат и да работят. Те не са искали да говорят по темата.

Мълчането за репресиите в първите дни на 9 септември отчасти помагат на Валентин Василев. След убийството на дядо му семейството идва в София. Въпреки миналото на семейството, Валентин Василев споделя, че не е усещал преследване и натиск по време на следването си. По професия той е хидроинженер.

„Години след като започнах работа, един партиен секретар ми показа досието, което върви с мен от работа на работа. Там пише, че произхождам от семейство на врагове на народа. Пише „да не му се пречи да работи и да учи, но да не расте“. Бях редактор в издателство за техника. Когато дойде време да заема длъжността „завеждащ редакция“, партийният секретар ми каза,  че са доволни от мен, но за да изпълнявам тази длъжност трябва да съм партиен член. Не мога да съм партиен член, защото ето какво пише в досието. Параграф 2.“, разказва Василев.

Василев разбира, че края на режима е неизбежен. Заедно с проектите, върху които работи той открива и ново поприще.

„През 1965 г. бях един от първите, които попаднаха в Националното Радио с първия свободен конкурс.  Тогава не ми даваха да се занимавам с политика. Водех програмите за екология и образование “, разказва Василев.

Той споделя, че в началото на 1989 г. при него отива режисьор, който му съобщава, че ще има голяма среща на министрите на екологията. Режисьорът иска да подготвят документален филм. Василев написва сценария на филма. Името му е „Въздухът, който дишаме“.

По време на премиерата на филма през март 1989 г. Петър Слабаков обявява създаването на „Екогласност“, продължава разказа си Василев. Държавна сигурност реагира на премиерата като „антисоциалистическо сборище“, допълва той.

Василев споделя, че не е уволнен от радиото, но така е влязъл в политиката.

За 10 ноември 1989 г. той разбира от новините. „Започнаха да се възстановяват старите демократически партии“, спомня си Василев.

Стотици хиляди българи се стичат на огромния митинг на Орлов мост. Вярват, че това ще е „последният валс“ за бившите комунистите. СДС, обаче, губи изборите.

Василев казва, че са били твърде неопитни, смятали са, че са били излъгани.

Във властта се изреждат кабинетите на Андрей Луканов и Димитър Попов. Много скоро става ясно, че комунистическата икономика е фалирала. Хранителните стоки изчезват, спекулата се разраства. СДС успява да спечели изборите през 1991 г. Премиер става Филип Димитров, а Валентин Василев оглавява Министерството на околната среда.

Валентин Василев продължава разказа си за политическата обстановка в страната в този момент от историята.

Правителството пада, а начело на държавата застава Любен Беров. По негово време се зараждат престъпните групировки. Разпределят се най-апетитните сектори на икономиката. Появяват се първите олигарси често със съдействието на бившите агенти на ДС. Недоволството от неуспешните реформи е толкова голямо, че след следващите избори на власт идва Жан Виденов. Точно на тези избори Василев оглавява предизборния щаб на СДС.

Валентин Василев си спомня за този момент от своето минало. Той казва, че в нощта, когато губят изборите става ясно, че лидер на СДС ще бъде Иван Костов. 

Василев разказва, че е било ясно, че това правителство няма да продължи още дълго време, а хората са започнали да се настройват срещу социалистическата партия. „Започнахме протестни действия“, допълва той.

Инфлацията започва да нараства с десетки проценти, заплатите се обезценяват, банките фалират. Българите масово излизат на улиците.

Василев споделя, че добре си спомня протестите.

Следва продължение …

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.