Отпускат първите 9 млн. лева

Около 60 милиона лева ще са необходими за възстановяването на пострадалите от наводнението през септември миналата година карловски села Каравелово, Богдан и Слатина. Най-спешните действия са укрепване на речните дерета и корита.

60 милиона лв. ще са необходими за възстановяването на Каравелово, Богдан и Слатина

Според областния управител на Пловдив Ангел Стоев домовете са напълно разчистени и тече възстановяването им, което трябва да приключи до края на септември. "В Каравелово 9 от фургоните не се обитават. Причината е, че живеят в къщите, като са възстановили по един етаж от тях. В 20 от 29 фургона живеят хора, доволни са от условията и дори си правят нововъведения. Те ще са на разположение на хората, докато са им нужни. Вече съм поискал около 9 млн. лева за възстановяване, очаква се това да е първият транш за тази година. С тези пари ще се подготвим за реалната дейност за възстановяване на инфраструктурата някъде накрая на март", заяви той.

По думите му най-важната задача е трите речни корита в засегнатите села да бъдат изградени наново и укрепени, така че никога вече да не представляват заплаха. "Когато са готови те, ще продължим изграждането на инфраструктурата около тях. Проектирането на речните корита трябва да приключи края на февруари. Австрийска фирма е проявила желание безвъзмездно да обследва района на бедствието и да даде предложения за укрепване. Засегнатите получиха около 1,9 млн. парични средства и над 500 000 лева във вид на техника. 21 моста предстои да бъдат възстановени", разкри Стоев.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.