Спасителите открили живи двама братя, две жени и 65-годишен сириец

Трима спасени в Турция през днешния ден. Двама братя бяха открити живи под отломките на 8-етажен блок в провинция Адийман. Те прекарали под руините 198 часа. Спасители откриха и жена в провинция Хатай, оцеляла под отломките на сграда 203 часа.

От турското правителство съобщават, че над 40 000 сгради в 10 града са се срутили, или са имали спешна нужда от разрушаване. Броят на жертвите в двете засегнати държави надхвърли 41 хиляди. От ООН заявиха, че фазата на издирването върви към приключване, а усилията ще бъдат насочени към възстановяването и помощта за засегнатите райони.

Турската държава се довери на група 20 пещерни спасители от цяла България и ги повика да помагат. Пети ден те влизат под руините на провинция Хатай. „Обикновено се навираме вътре и колкото и гадно да звучи – по миризмата се ориентираме. Преценяваме бързо има или няма. За съжаление доста късно дойдохме. Основно трупове, което не е много мотивиращо. За щастие, участвахме и в една успешна мисия, но викат по места, където шансовете не са много  големи”, каза Димитър Христов.

В Антакия - град с големина колкото Варна, спасителните операции не спират, въпреки че са минали осем дни. Там има спасители от целия свят. Българската група е най-малобройна.

Освен борба с времето, там вече се сблъскват и с обичайното при бедствия явление – ограбване на изоставено имущество. „Да, мародери има. Мисля, че едно от нашите момчета хвана едни мародери и им развали плановете”, призна Христов. Така, с една успешна, но много повече неуспешни мисии, българските пещерни спасители се прибират.

208 часа след опустошителното земетресение, което разтърси южната част на Турция на 6 февруари, сириец на 65 години и младо момиче също бяха спасени от развалините на сграда в град Антакия, окръг Хатай.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.