Важно е да се говори за спасителната дейност

„В Турция заварихме страшна разруха, много хора нямаха домове, беше много тъжна гледка. Надеждата за живот продължава. Участвахме в две живи спасявания, успяхме да извадим трима души от сринати сгради. Помогнахме за създаване на организация на екипите от целия свят. Координацията е много ключова, за да бъдат покрити целите региони. Успяхме да разпратим отбори по целия град, за да могат да намерят живи хора”. Това заяви строителният инженер Филип Кирацов в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS. Той живее в Лондон, но бе един от доброволците, които отидоха да помагат на хората след земетресението в Турция.

"Ние бяхме под шапката на ООН, има много политически проблеми, турците искат сами себе си да спасят. Турците правеха списъци с локация, където може да има затрупани хора", разказа той. 

Спасителите ни в Турция: Бяхме надежда за хората там

Когато турските отбори успяваха да открият жив човек, се обръщаха към международните спасители, защото се изискват специални умения за изваждане на живи хора изпод развалините.

Важно е да се говори за спасителната дейност – да знаем каква инфраструктура имаме, какви сгради. Да си вземем поука от Турция, каза Кирацов, който работи в Лондон.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook