Ще се нуждаем и от план за реакция

Бедствията като опустошителното земетресение, което засегна Турция и Сирия, са непредвидими. Затова предварително изготвеният план за действие може да се окаже жизненоважна стъпка в една критична ситуация, когато паниката пречи да вземем адекватно решение.

4 март 1977 година. Дата, която Анюта Балевска никога няма да забрави. Тогава трус от над 7 по Рихтер разлюлява Вранча. Ударната вълна се усеща силно и в Русе. Година след този трус Анюта подготвя личен бедствен пакет. И до днес ѝ е винаги под ръка. „Задължително – ето, имам си бинт, марли, спирт и риванол”, показва ни тя.

Какво да правим при земетресение - съветите на МВР и БАН

Специалисти казват, че на първо място в аварийната си раница трябва да предвидим място за вода. Тя трябва да ни стигне поне за 3 дни. Необходима е и храна с дълъг срок на годност. И още: „Да имаме светлина – щ в случая това е и радио. Може да бъде на радио или динамо. Ако случайно има нужда от батерии - поне няколко комплекта. Също така е много важно – нож, инструменти, съдове и прибори”, съветва Ромуалдас Каминскас от БЧК.

Не бива да забравяме и хигиенни материали. Лекарствата също влизат в графата „задължителни”. На първо място, съветва магистър-фармацевтът Антон Вълев, трябва да вземем медикаменти за специфични заболявания, ако имаме такива. Задължително е да имаме и обезболяващи, лекарства против кожни обриви и такива за дезинфекция.

Освен раница под ръка, е необходим и план за реакция. „Да имаме лице за контакт извън семейството, в случай на преминал инцидент, за да знаят близките ни, че всичко е наред с нас. Другото е да имаме резервна точка, дори 2 – близка и далечна, където, ако нямаме връзка с нашите близки, това да ни е точката, на която да се срещнем”, обясняват от Българския Червен кръст.

В извънредни ситуации превенцията и обучението за подготовка при бедствия са разковничето за адекватна реакция тогава, когато паниката взима превес. Ключово важно в такъв момент е да знаем какво правим, за да запазим самообладание. Стресираният човек, който е трениран, в една истинска ситуация да дава ясни команди, твърди Антон Вълев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.