Той се намира в най-засегнатата провинция Хатай

Турция съсредоточава усилията си за справяне с очакващата се хуманитарна и здравна кризи, а на втори план остават спасителните операции. В южната ни съседка вече се борят с дезинформацията и всяването на паника сред населението. На този фон три жени бяха спасени десет дни след труса.

Град Ерзин е в най-засегнатата провинция Хатай. Намира се недалеч от епицентъра на опустошителния трус. Животът в грaда с около 40 000 жители е динамичен. Наричат го градът на чудото – без жертви и разрушения. Това обаче не означава, че земетресението там не е усетено в пълната сила.

СЛЕД 228 ЧАСА ПОД РУИНИТЕ: Спасиха жена и двете ѝ деца в Антакия (ВИДЕО)

28-годишният Юмут Чирак и родителите му имат хотел, който е на шест етажа. Такива сгради в Ерзин са рядкост. „Преди три-четири години управата на града забрани строителството на сгради над четири етажа, затова нямаме много високи сгради. И мисля, че това е причината да няма изцяло разрушени сгради след земетресението”, каза Юмут Чирак.

Най-високите постройки в Ерзин са минаретата на джамиите. Кубетата на две от тях частично са разрушени. Жителите на Ерзин разказват още, че властите не правят компромиси при издаването на строителни разрешителни и контролът е завишен.

Заради вдигналия се шум за това, че е Ерзин е градът чудо, кметът отказа коментар по темата, но не попречи на екипа ни на място да снима очевидното – в града няма паднала сграда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.