Те са позиционирани на две пристанища в града

Две пристанища в Искендерун се превърнаха в болници. След опустошителното земетресение, отнело живота на повече от 40 000 души, ферибот и кораб изпълняват функциите на лечебни заведения. 

Срещаме Харун на брега на Средиземно море, където е военният кораб-болница. Той и баща му са вече по-спокойни.

Напрежение в Османие, местните твърдят, че се разчистват приоритетно руини около къщата на политик

“Това е нашата мобилна болница в квартал Дортьол. Така имаме осигурена лекарска помощ. При нас жертвите са само 63 души. Ние сме с много малко починали в сравнение с трагедията в Искендерун, Антакия, Мараш, Адана”, казва Харун. 

От сряда, на друго пристанище в Искендерун е позициониран ферибот, превърнат в клиника. В него лекари и фармацевти се опитват да предотвратят разпространението на някои болести, свързани с хигиената.

ЖИВОТ ВЪВ ВЛАК: Как се справят в Турция останалите без дом

“Очакваме епидемии от холера и коремен тиф. За да се предотвратят тези заболявания, трябва спешно да се отстрани заразата и прочисти организма. Ние правим всичко възможно да предотвратим зараждането на огнища на болестите”, обясни фармацевтът Джин Озсайгили. 

Общият брой на жертвите в Турция и Сирия приближава 42 хиляди. Близо 2 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.