Те се подменят по програмата на Столичната община „Живей чисто, мисли за София”

Над 6000 софиянци вече са подменили старите печки на твърдо гориво в инициативата на Столичната община. Монтирането на пелетни инсталации, климатици или уреди на газ е напълно безплатно.

Заради липса на централно отопление, в кварталите около София пушещите комини по принцип са повече. Там обаче и хората все по-често търсят алтернатива. А Бусманци е на път да се превърне в пример за всички останали. Там броят на печките постоянно намалява.

„Живей чисто, мисли за София”: Дрон наблюдава замърсяването на въздуха в столицата

„Домакинствата, които останаха без по-съвременни инсталации, се броят на пръсти. В най-близко бъдеще цялото село ще премине към екологично отопление”, каза кметът Калоян Стойнов.

В центъра на София проблемът със замърсяването е идентичен. Усещаме го всички, особено през зимата. Ето защо интересът към програмата за безплатна подмяна на уредите за отопление е голям, обясняват властите в район „Възраждане”, където домакинствата с отопление на твърдо гориво са около 600. 85 от тях вече са направили решаващата стъпка към по-чиста среда на живот.

Отоплението на твърди горива ще продължи да се ограничава. Целта е през 2025 г. то да се премахне напълно в девет централни района на София.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.