Момичето заминава за Турция, където ще претърпи трансплантация

За по-малко от два дни събраха нужните пари за чернодробна трансплантация на 19-годишната Анита Чобанова от Пловдив. Момичето пътува към Турция, благодарение на съпричастността и дарените пари от стотици хора.

Сълзи от радост и усмивки озариха лицето на Анита, чувайки радостната вест, че парите за лечението ѝ в Турция са събрани.

„Надеждата! Това е нещото, което ме крепи и ще победя. С толкова много хора, които са загрижени за мен. Вярвам, че всичко ще бъде наред”, сподели 19-годишното момиче.

„В шок сме. Това за нас е истинско чудо!”, каза приятелят ѝ Иван Димитров.

19-годишна студентка се бори за живота си, за да отглежда 6-годишното си братче

Хиляди отвориха сърцата си и дадоха на надежда на Анита. Нейните приятели и колеги във вторник успяха да съберат и последната част от огромната сума, обикаляйки с дарителски кутии центъра на Пловдив.

Момичето е студентка по „Лингвистика и информатика”. Учи и работи. Родителите ѝ са разделени, а майка ѝ е в чужбина. Анита само се грижи за 6-годишното си братче, с което живеят при баба си.

„Постоянно ми звънни: „Како, ти нали ще се оправиш? Ти нали пак ще си до мен?”. Той е една от най-големите ми опори, ако трябва да съм честна”, обяснява 19-годишното момиче.

Според лекарите Анита страда от рядко генетично заболяване - Синдром на Уилсън. За това спешно е нужна чернодробна трансплантация.

„Вариантът с медикаментозното лечение е с нисък шанс за успех. По-добрите шансове ще бъдат с оперативно лечение”, коментира д-р Божидар Христов.

„Засега аз съм нейният донор. Не знам дали съвместимостта ще е добре”, каза бащата на Анита - Живко Чобанов.

В ранния следобед в сряда Анита напусна болницата и пое към клиниката в Истанбул с надеждата, че ще се излекува и скоро ще се прибере вкъщи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.