"Видяхме колко добри и наивни сме българите за тази година война в Украйна", каза журналистът Владимир Йончев

На 24 февруари става една година от нахлуването на Русия в Украйна. За това в шест български града ще бъдат организирани протестни шествия, които изразяват съпричастността на българския народ с украинския. Протести се организират в София, Велико Търново, Пловдив,  Русе, Варна и Бургас.

Това разказа Вера Стаевска, организатор на шествията за годишнината от началото на войната на Русия в Украйна в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS. „2014-та г. не е била толкова разтърсваща, колкото 2022 г. – началото на инвазията на Русия в Украйна разтърси не само нас като близка държава, но и целия свят. Първата ни човешка реакция би трябвало да бъде – да помогнеш на ближния”, каза Стаевска.

По повод войната в Украйна журналистът и главен редактор на Offnews Владимир Йончев обобщи какво видяхме ние, българите за себе си. „За тази една година видяхме колко добри хора сме българите и как може да помагаме на страдащите от войната. Видяхме и колко наивен народ сме, колко сме пробити от руски агенти на влияние, които са на ключови позиции и започнаха една пропаганда за присъединяване на България и съпричастност към убийства, изнасилвания, изтезания. Това се води на най-високо ниво от инсталирани политици”, каза Йончев.

По думите му, благодарение на това, че дойдоха много украинци в България, видяхме, че имаме много неща, които да оправяме – например това, че нямаме детски градини.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook