Създават подписка за запазване на Паметника на Съветската армия

„Подредихме листите за кампанията си без никакво напрежение. В добър разговор с нашите структури”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти.

Тя обясни, че са свършили много от обещаната партийна дейност, но е останала и много несвършена. „С пълно единодушие бе приета и предизборната платформа на партията”, каза тя.

По думите й партията започва подготовката си за референдум – „за и против джендър образованието”. В Инициативния комитет за провеждане на общественото допитване са: Нешка Робева, Иван Гарелов, Светослав Иванов – ректор на НСА, Радослав Гайдарски, Милко Багдасаров  - директор на училище, Костадин Бояджиев – баща на 6 деца, Ирена Анастасова, Христо Христов ученик, Иван Гранитски. Самият въпрос за референдум ще е ясен в следващите дни, каза Нинова.

В началото на пресконференцията лидерът на партията изтъкна, че са приели декларация за 1 г. от началото на войната в Украйна. „Потвърждаваме тази война е унищожителна, братоубийствена с тежки последици за целия свят и за България. Изходът от нея е спиране на военните действия, започване на преговори с цел – постигане на траен мир”, каза  Нинова.

Относно счупената плоча на Паметника на Съветската армия и призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов веднага да се маха плочата, Нинова каза: „Мисля, че достатъчно омраза, агресия и разделение на българския народ има, за да го увеличаваме и ние. Паметниците са историята на България и тя трябва да се пази. По-добре да търсим обединителни каузи”.

По-късно от Градския съвет на БСП информираха, че партията им ще създаде общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София. Членовете на Националния съвет приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за масова защита на монумента. Така от Левицата се противопоставят на идеята за демонтирането и преместването на монумента, изразена по-рано от ГЕРБ.

"След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма”, каза Таков. Той е категоричен, че мир не се постига чрез поругаване на паметта на жертвите във войните.

„Ако разрушаването на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат”, добави лидерът на БСП - София.

От партията припомнят, че Паметникът на Съветската армия е защитен от:

1. Европейската културна конвенция от 1954 г.

2. Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г.

3. Закона за българското авторското право и сродните му права

4. Резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война.

„Паметникът на Съветската армия е паметник на 27 милиона граждани на тогавашния Съветски съюз - руснаци, украинци, беларуси, казахи, кавказци и от още десетки националности, които дадоха живота си - на фронта и в тила - за свободата на Европа и света от фашизма. В силите и военните операции на същата Съветска армия участие взе и Първа българска армия, начело с националния ни герой ген. Владимир Стойчев, която даде десетки хиляди свидни жертви”, се казва в позицията на партията. От левицата изтъкват, че той е монумент на атифашизма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook