300 души живеят в сградата, която е огромна

Необикновен жилищен блок. Освен фотоволтаична система на покрива на този блок, жителите му са успели да изолират цялата сграда. Те имат добра закалка, защото сами са строили блока си, разказа Мария Йотова в предаването „На фокус”.

300 души живеят в сградата, която е огромна. Там има двама души, които не се отказват – решават нещо и казват: „Ще стане”.

„Около 38 мегавата произвеждаме годишно, това прави около 8-10 000 лв. Парите се използват за поддръжка на блока”, разказа Антон Желев, един от инициаторите на монтиране на фотоволтаици на покрива на блока.

По думите му много трудно през 2012 г. са започнали строителството, присъединяването към електропреносната мрежа е станало през 2014 г. „Много трудно беше, не ми е хрумвало да се откажа, знаех, че ще стане”, каза Желев.

Бяха останали пари от строителството на блока като ЖСК (жилищно-спестовна каса). Инвестицията тогава (за строеж на апартаментите) беше около 125-128 000 лева. Някои бяха скептици, призна Антон Желев. Блокът е в столичния кв. „Христо Смирненски”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.