Какво се разбраха

Спешна среща при президента. Бизнесът поиска разговор с държавния глава заради Шенген, приемането на еврото и инфлацията в страната. Президентът се обърна с призив да се работи за намаляване на инфлацията.

Бизнесът твърди, че двете контролни институции - КЗК и КЗП не са достатъчно активни.

Радев на свой ред предложи на фирмите да се възползват от ключовото географско положение на страната ни, а те пък повдигнаха въпроса за върховенството на правото.

Още в началото на срещата президентът Румен Радев напомни на бизнеса, че има ключова роля в справянето с инфлацията, докато влезем в Еврозоната. И предложи държавата и работодателите да създадат модели, които да гарантират спокойствие.

Радев към български работодатели: Бизнесът има важна роля за справяне с инфлацията и спекулата

„Да не водят към снижаване на стандарта на българина, а напротив- най-малкото запазване”, заяви Румен Радев.

Бизнесът обаче твърди, че заплатите изпреварват инфлацията.

„При инфлация под 17% последните месеци на миналата година, ръстът на следните работни заплати, в реалния сектор е близо 18%”, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

„Бъдещето на България като модерна, развита европейска държава със силна икономика зависи, в огромна степен, от диалога между институциите и бизнеса”, смята Румен Радев.
 

Според бизнеса инфлацията няма да е пречка за приемането на еврото и остават разочаровани от поредното отлагане. Корупцията и липсата на закони могат да спънат страната ни за Шенген, твърдят още работодателите.

„Единственото, на високо равнище дело по отношение на министър, не е за корупция, а е за безстопанственост”, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

От „Дондуков” 2 отчитат напредък и за членството на страната ни в клуба на богатите.

Репортер: Иван Кънев

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.