Василев каза, че Морфов е подписал договор за продължаване на спектаклите "Хъшове" и "Животът е прекрасен"

„Личностите в Националния театър не значат нищо. Националният театър значи. И ако ние сме родени за каузата,ние ще защитаваме интересите на Националния театър. Всеки един достоен творец има място на сцената на Народния театър”. Това заяви директорът на Народния театър „Иван Вазов” Васил Василев, ден след като уволни дисциплинарно режисьора Александър Морфов.

По време на пресконференцията пред сградата на Министерството на културата имаше протест в защита на режисьора Александър Морфов. На протеста в защита на Морфов бе и актьорът и режисьор Камен Донев. „Естествено, че за да драска по едни врати нещо, той (Морфов) се възмущава, той иска нещо да промени”, каза Донев. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

В дълго встъпление директорът на Народния театър обясни, че четири месеца се опитвал да създаде екип, да има равни условия за работа и да въведе западните правила на работа. „Нашите, източните правила са други – власт, използване на власт, мачкане”,… каза Василев. Относно запис, изтекъл в публичното пространство, на който Василев заплашва Морфов, че хора от Плевен ще го намерят, той каза, че е имал среща с режисьора Морфов. „Аз нямам опит да влизам в нечии кабинети и да записвам хора”, каза Василев.

„Ние сме малка държава, малък народ и трябва да си пазим нашите личности”, каза Василев. Според него всички в Народния театър били равни и били поставени пред равни условия и изтъкна, че имат покани за участие на европейски и други сцени. „Ние трябва да знаем общата посока и общото бъдеще, по което сме тръгнали”, каза Василев.

Александър Морфов е дисциплинарно уволнен от Народния театър

Според Василев моралът на един човек е различен от морала на друг. „Трябваше да избирам – кой има поглед напред”, каза той.

„Защо никой не излезе и каже, че Морфов сключи два договора за продължаване на двата спектакъла „Хъшове” и „Животът е прекрасен”, с това си гарантира авторските права. Василев направи всичко възможно Морфов да се върне отново на българска сцена”, каза по свой адрес директорът на Народния театър Васил Василев.

На въпрос колко често ще се играят спектаклите на Александър Морфов, директорът каза, че на фасадата пише: „Народен театър” и затова трябва да бъдат равнопоставени спектаклите на всички. „Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори. Ние изграждаме фигури, не изграждаме общество. Ние се лъжем зад фигурите, не се лъжем зад идеите, зад каузите. Трябва да гледаме за общия морал на нацията, а не за личния”, каза Василев и изтъкна, че е увеличил работните заплати на почти всички служители. Когато променяш, имаш шамар. Когато слугуваш, си боготворен”, каза Василев.

За първите два месеца на 2023 г. приходите на Народния театър са 1,250 млн. лева, изтъкна той.

Минеков поиска рокади в управата на Народния театър

Запитан за мотивите за уволнение на главния режисьор Александър Морфов и на пиара на театъра Велислава Кръстева, той каза: „Аз пазя достойнството на хората. Господин Александър Морфов в качеството си на главен режисьор е уволнен по съответните мотиви, които той може да ви каже. Но творецът Александър Морфов никой не може да уволни. Има много млади режисьори, които си изкарват прехраната като работят като бармани. Цялото това бълбучене е да се докаже, че когато имаме друг принцип, той спъва тези, които не работят. Ние трябва да си пазим културните институти, защото те са стожер на държавността. Пазете тези личности, които излизат на сцената,тези имена, защото те са тези, които ви радват в домовете, … те са светини, не ни вкарвайте в този конфликт”, каза Василев.

Той призна, че по негова инициатива са освободени и Кръстева, и Морфов. Мотивите за тяхното освобождаване нямат нищо общо с личностите, те имат общо със служебните задължения, обясни директорът на Народния театър „Иван Вазов”.

Запитан дали той самият би напуснал поста директор на Народния театър, както настояват протестиращи пред сградата на МК, Василев отговори: „Ние настояваме за оставки,…  хайде да тръгнем да градим. Аз имам още 4 г. мандат, всеки, който е готов да поеме този пост, моля – нека заповяда със своята концепция, със своите идеи и мисли. Аз моята програма я спазвам, не случайно проверките не откриха нищо”.

Протест в подкрепа на Александър Морфов (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите на Василев досега в рамките на една година Александър Морфов не е имал три спектакъла, а тази година му била такава – в Плевен и в Народния театър. „Не мога да си представя, че Александър Морфов – това светило на българския театър ще тръгне да пише по нощите. Ние живеем в една голяма пропаст и от време на време я прескачаме”, каза Василев. Той обяви своята заплата – 4500 лева.

"Предизвиквам всички партии да направят така, че актьорската заплата да бъде 2500 лева", допълни Василев.

На пресконференцията присъстваше и актьора Георги Мамалев, който защити директора на театъра. „От 47 години съм в този театър, животът ми мина в тази сграда. Директорът, след като е спечелил конкурса, той носи цялата отговорност, той решава кои актьори, кои режисьори му трябват. Ако някой в държавата се опита да уволни директора… съдът няма да го приеме. В момента състоянието на Народния театър е много добро, самите ние тука (присъстващите на пресконференцията – б.р.) се чувстваме добре. Ако някой иска да стане директор на Народния театър, правилата са – отиваш на конкурс. Според мен в случая това са опит за преврат. Превратите не се правят от демократични партии, те се правят или от крайно леви, или военни,или крайно десни. Театърът ще остане, след време и мен няма да ме има, няма да го има и Морфов. Ние пишем с пръчка в бързо течаща вода”, допълни Мамалев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.