Това каза след среща с Гешев бащата на едно от убитите момчета

След задържането на осъдения за убийствата пред дискотека „Соло” - близки на убитите се срещнаха с прокуратурата.

На този етап никой не може да каже кога Илиян Тодоров ще бъде върнат в България. Искането за екстрадицията му е подписано днес от главния прокурор Иван Гешев. До края на седмицата документите ще бъдат изпратени в Узбекистан.

Бащата на убит пред „Соло” след ареста на Тодоров: За това, което той извърши, възмездие няма

Макар София и Ташкент да имат подписана спогодба от 2004 г., това не означава автоматично връщане на всеки обвиняем или осъден. Местните магистрати трябва да решат има ли основание искането. На второ място - дали в Узбекистан ще бъде воден процес за използване на фалшив паспорт. Според източници на NOVA от разследването българските власти търсят помощ от трета страна такъв процес да няма и Тодоров да бъде върнат у нас максимално бързо.

Над 200 страници материали по делото ще бъдат преведени на руски, преди да бъдат изпратени на властите в Узбекистан. За целта ще бъдат нужни два-три дни, обясни Михаил Въжаров - баща на едно от убитите момчета след среща с главния прокурор.

„Нас, най-вече, ни интересуваше прави ли се нещо, какъв ще бъде периодът, в който ще бъдат подадени тези документи”, коментира още Въжаров.

След 12 години в неизвестност: Задържаха в Узбекистан осъдения за убийството пред дискотека „Соло”

Макар България и Узбекистан да имат подписана още през 2004 година спогодба за правна помощ, решението за екстрадиция е на властите в Ташкент.

„Разковничето е с подправения паспорт, през който местните гранични власти са се усъмнили”, каза Въжаров.

„Нашите служители са проверили внимателно документа и по наличните снимки са идентифицирали човека. След това са подали съответната информация към Узбекистан и е задържан”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Тъй като Тодоров е в неизвестност от 12 години, експерти са направили множество съпоставки между наличните му снимки и тази от фалшивия паспорт.

„Тече производство по екстрадиция. Имаме двустранно споразумение с Узбекистан. Вярвам, че няма никаква юридическа пречка този човек да бъде върнат в България и да си понесе последиците за деянието”, добави Демерджиев.

Адвокат на близките на убит пред "Соло": По време на делото се случиха странни неща

За последно Тодоров се появи в България на 9 декември 2011 година, когато Софийският градски съд го оправда на първа инстанция по обвиненията в убийство.

„Свидетелските показания бяха поляризирани. От едната страна са свидетелите на потърпевшите, а от другата - тези, които бяха в компанията на Илиян Тодоров. Нито един от свидетелите - нито едната страна, нито другата не каза „Аз видях Илиян да държи нож. „Аз видях Илиян как намушка пострадалите”, коментира адвокатът на Тодоров Хари Хараламбиев.

Според защитника доживотната присъда на Тодоров е резултат от съдебно-медицинската експертиза, назначена от втората съдебна инстанция. До финала на делото ножът, с който са ранени момчетата, така и не беше открит.

„Аз изобщо не съм предполагал, че ще напусне пределите на България. Той е твърде интелигентен младеж, за да рискува да ме търси”, добави Хараламбиев.

Адвокатът не изключва идеята за бягството да се родила, след като първата съдебна инстанция го пусна без никаква мярка за неотклонение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook