Той отишъл с фалшив паспорт на летището в Ташкент

След 12 години бягство от правосъдието, осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло” е задържан. Илиян Тодоров е открит в Узбекистан. Местните власти вече са му повдигнали обвинение за използване на фалшиви документи, след което той ще бъде екстрадиран у нас.

Всичко започва на 18 април 2009 г. Тогава 21-годишният вратар на националния отбор по хокей Кирил Въжаров празнува с компания рождения ден на своя приятел Васил Александров. След дискотеката, докато чакат такси, към тях се приближава непознат мъж с нож. Без каквито и да е скандали, непознатият нанася няколко удара по телата на Кирил, Васил и на още едно момче.

Нападателят бяга с такси от местопроизшествието. Два дни по-късно сам се предава в полицията, но с коренно променена външност. По време на делото Илиян Тодоров така и не даде обяснения, но процесът беше съпътстван с множество скандали, основно свързани със съдебно-медицинските експертизи, които трябваше да докажат с какво оръжие са нанесени фаталните удари. Преди края на делото адвокатът на Тодоров се самоуби.

На 1-ви март тази година Тодоров прави опит да напусне Узбекистан. На международното летище в Ташкент, малко преди да се качи на самолета за Истанбул, е спрян за проверка.

„В хода на проверката е било установено, че паспортът,с който се легитимирал Тодоров, е подправен, поради което лицето е било задържано”, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Обявиха за общонационално издирване осъдения за убийството пред "Соло"

Колко време Тодоров е прекарал в Узбекистан тепърва ще се установява. Вече е образувано досъдебно производство заради фалшивите документи, с които се е опитал да напусне страната.

„Предстои и изпращането на документи за екстрадиция от наша страна, съгласно сключен договор между България и Узбекистан за екстрадиция, който е подписан през 2004-та година”, добави Милева.

12 години, след като изчезна безследно осъденият за убийството на сина му, и почти 14 години след фаталния 18 април, Михаил Въжаров твърди, че справедливост има. Получил я още през 2013 година с присъдата за доживотен затвор на Тодоров.

„То, Господ забавя, но не прощава, има една приказка. Рано или късно беше ясно, че той няма да издържи толкова много да се укрива”, смята Въжаров.

Баща на убит пред „Соло”: Имам доказателства за въздействие на съда

До днес близките на убитите момчета не могат да забравят датата 9 декември 2011 година. Тогава съдия Румяна Ченалова оправда Тодоров с мотива, че не е открит ножът, с който са наръгани двете момчета. И го пусна на свобода, без да му наложи забрана за напускане на страната.

„За това нещо, което той извърши, възмездие няма. Неговото залавяне за мен е един урок за тези, които правят някакви абсолютно безразсъдни неща - че рано или късно ще дойде време и ще трябва да отговарят за тези неща”, заяви Въжаров.

На втора инстанция магистратите обърнаха процеса на 180 градуса, като намериха достатъчно доказателства, че именно Тодоров е ранил смъртоносно двете момчета. И го пратиха зад решетките до живот. Върховният касационен съд потвърди решението им. Илиян Тодоров обаче вече беше напуснал страната.

„Трябваше да мълча, защото заплашваха да избият семейството ми, по-късно и мен. А в същия момент физическият убиец е на свобода и е сред вас. Аз просто се срамувам да бъдат част от общество, което вкарва в затвора невинни хора”, каза в обръщение преди години Тодоров, за когото така и не се разбра къде се намира - до днес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.