Коментар на дипломатите Елена Поптодорова и Любомир Кючуков

И руската, и американската страна ще опитат да дедраматизират и депреувеличат последиците от инцидента със сваления американски боен дрон, защото всяка по-остра реакция само би усложнила отношенията не само между двете държави, но и в региона. Но няма съмнение, че това е умишлено и целенасочено действие срещу въпросния дрон. Това каза за "Твоят ден" дипломатът Елена Поптодорова.

Керемедчиев: Сваленият американски дрон е инцидент, Русия не търси пряка конфронтация

По думите ѝ Черно море е било възприемано като руско езеро. "Големият спор е за въздушното пространство около Крим - Русия го е обявила еднолично за забранено за полети. Това отваря въпроса за регламентиране на сигурността в региона на Черно море", заяви тя.

Според Любомир Кючуков всяка подобна стъпка ни приближава до риск от разширяване на войната. "Дали ще се реагира умерено или нещата ще ескалират? Часове деляха задействане на член 5 на НАТО когато ракета падна в Полша. Най-важното е, че в момента няма стремеж да се търси диалог и прекратяване на огъня в Украйна. От април миналата година политиката на НАТО и ЕС е инструментална - дава се все повече оръжие до победата на Украйна. Ако войната се води до изчерпване на ресурсите, дори човешките, значи, че няма стремеж към прекратяването ѝ. В момента се разисква да се осигурят оръжия в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план", посочи той.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.