Според прогнозата през следващите три години тя трябва да нарасне с близо 50%

Министерството на финансите обяви плановете си за вдигане на минималната работна заплата. Според прогнозата през следващите три години тя трябва да нарасне с близо 50%. Това ще се случи в няколко стъпки. Планът за първата - от догодина минималното възнаграждение да е минимум 940 лева.

Пред БНР финансовият министър Росица Велкова обясни, че през настоящата година минималното възнаграждение „замръзва” на 780 лв. От следващата обаче то трябва да нарасне до 940 лв., от 2025 г. да е вече 1 038 лв., а година по-късно  - 1 128 лв. Така общият ръст на минималното възнаграждение за три години напред ще е с близо 45%.

Велкова: Предвижда се минималната заплата да стане 940 лв. от догодина

В Благоевград пресмятат, че дори и сега минималното възнаграждение не трябва да е по-малко от 1500 лева, за да може да се живее нормално.

„Минималната работна заплата в момента държи хората на прага на бедността”, смята Стоян Величков.

Увеличения от по 50-60 лева отдавна са „изядени” от поскъпването на живота, изчислява Величков, тъй като само храната на ден му струва минимум 15 лв.

„Не говорим да си позволяваш пържоли и кюфтета всеки ден. 30 дни по 15 лв. - ето 450 лева. Близо 100 лева да платиш ток, вода, телефон и оттам до 780 лв. какво остава – някакви 230 лв.”, допълва той.

Дори и да не е 1500 лв., за колкото настоява Стоян, минималната заплата може да се вдигне с близо 200 лв. още от следващата година и да стане 940 лв. За тази година обаче сумата ще замръзне на 780 лв., обясни пред БНР Велкова.

„За 24-та, 25-а и 26-а сме я разчели съгласно промените, които прие Народното събрание, така че тя да бъде увеличавана. През 2026 г. трябва да стигне 1 128 лв., през 2025 г. – 1 038 лв, през 2024 г. – 940 лв.”, посочи министърът.  

„Обещанията”: Какво ще се случи с доходите ни (ВИДЕО)

Според бизнеса това е „поредна атака” от страна на Финансовото министерство. „Само в рамките на една седмица те направиха две взаимно изключващи се предложения, които резюмирано означават „чрез инфлацията да преборим инфлацията”. Първо дойде изявлението да намалим бюджетния дефицит, чрез затягане на коланите, да намалим парите в обръщение, а след това да увеличим заплатите. МРЗ би изтласкала всички заплати и да увеличим парите в обръщение”, каза Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

Синдикатите също останаха недоволни от чутото. „По-притеснителното за нас е, че финансовата министърка каза, че тази година втори път няма да има увеличение на МРЗ, тоест, оставаме си на 780 лв. МРЗ в страната трябва интензивно да се увеличава, тъй като сме много далеч от средните размери в ЕС. В крайна сметка се опитваме да влезем в еврозоната и в този смисъл трябва по някакъв начин да синхронизираме основни показатели”, смята Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Синдикатите категорично отрекоха да са обсъждали бюджета в неформални разговори с Финансовото министерство. Записаното в тригодишната средносрочна програма не било съгласувано с тях.

За NOVA от Финансовото министерство съобщиха, че прогнозите показват догодина средната заплата да е малко под 1900 лева. Година по-късно, през 2025 г., тя вече ще достига до почти 2100 лв., показват разчетите на финансистите. През 2026 г., при минимална заплата от 1128 лв., средната би трябвало да е над 2200 лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.