Руският президент и китайският му колега ще се срещнат отново днес

Съединените щати призоваха китайския президент Си Цзинпин да използва посещението си в Москва, за да повлияе на Владимир Путин да зачита украинския суверенитет и да прекрати войната срещу Украйна.

Двамата ще се срещнат отново днес, след вчерашния почти 5-часов разговор. Засега няма официална информация какво точно са обсъждали Путин и Си Дзинпин, но по-рано руският президент обясни, че ще обмисли предложението за мир в 12 точки на Пекин, което цели да разреши конфликта в Украйна.

Пекин нарече „пътешествие на мира” посещението на Си Дзинпин в Москва

"Надяваме се, че президентът Си ще окаже натиск върху президента Путин да прекрати бомбардировките на украински градове, болници и училища, да спре военните престъпления и зверства и да изтегли войските си. Но сме обезпокоени, че вместо това Китай ще повтори призивите за прекратяване на огъня, което оставя руските сили в суверенната територия на Украйна, и всяко прекратяване на огъня, което не засяга изтеглянето на руските сили от Украйна, на практика ще ратифицира незаконните завоевания на Русия", призова говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом - Джон Кърби. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.