По разказ на 4-годишното момиче посегателството е извършено от друго дете

Майка твърди, че върху 4-годишното ѝ дете е извършено посегателство в тоалетната на детска градина във Враца. Травмите са медицински освидетелствани. Майката видяла кръв по бельото, а детето разказало, че си играло с момченце от групата в тоалетната и то я е наранило.  Ивелина Даскалова има опасения, че случаят ще бъде потулен.

Пред „Здравей, България” тя заяви, че веднага е сигнализирала за станалото учителката на дъщеря си.

„Възпитателката беше шокирана. Каза ми, че в детската градина не може да се случи подобно нещо", разказа Даскалова.

„Действително се установяват охлузвания и одрасквания в половата област на детето", заяви Борислава Бориславова, говорител на Районната прокуратура във Враца. И добави, че по случая е започнало досъдебно производство за блудство с малолетно лице. Назначена е и съдебна експертиза.

От детската градина отказаха коментар пред камерата ни, но позиция изразиха родителите на другото дете.

„Майката казва, че са играели на криеница в тоалетната. Попитах моето дете дали това е така и то отрече да е било там”, обясни майката на Цветелина Илиева. Бащата – Илиян Георгиев, също заяви, че синът му е казал, че не си е играл с момиченцето.

Родители на деца от групата също се включиха в спора между двете семейства.

„Госпожата е открила кръв върху бельото на дъщеря си. Каза, че е била зачервена. Може би има вероятност момиченцето да е имало сърбеж или обрив и това да е причината”, обясни родителят Венета Минчева.

„Няма сърбеж! Докторите го доказаха. Има чужда намеса”, твърди майката на момиченцето Ивелина Даскалова.

Прегледи в 2 клиники са установили кръвонасядане с размери 2 на 1 сантиметра“, а в момента тече усилено разследване. Предстоят и обстойни експертизи на иззет биологичен материал. 

По-късно по информация на БТА стана ясно, че специален екип ще провери случая. Кметът на Враца Калин Каменов е издал заповед за това, увери зам.-кмета Петя Долапчиева.
Според нея, в петък, в 17:20 ч. детето е предадено на майката във видимо добро здравно и емоционално състояние. Било е абсолютно адекватно, усмихнато, доволно. В 18:55 майката се обадила на учителя на групата, че е забелязала охлузвания в областта на интимните части на детето.

„Децата не се оставят сами, учителите съпровождат децата до тоалетна, останалата група остава с помощник-възпитателя, т.е. възрастен непрестанно има поглед върху всяко едно дете. Не можем да допуснем, че е възможно това момиченце да отиде някъде с момченце и да се случи нещо и никой да не чуе, да не види и да не разбере нищо“, категорична бе Долапчиева.

Според нея каквото и да се е случило – не се е случило в детската градина. Водят се разговори с всички институции. Уведомена е Агенцията за закрила на детето. Очаква се и становището на Окръжната следствена служба.

По думите на майката сега момиченцето не желае да ходи на детска градина.

Районната прокуратура във Враца е образувала досъдебно производство по случая. По указания на дежурен прокурор са започнати действия по разследване на извършеното престъпно деяние.

Направен е оглед в детската градина. Проведени са разпити на майката на пострадалото дете и учители. Момичето е освидетелствано. Назначена е съдебномедицинска експертиза. Приобщени са веществени доказателства, като предстои назначаване на биологична и ДНК експертиза.

Предвиденото в закона наказание за това престъпление е „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.

Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.