Сериозна вреда те нанасят върху популацията на защитените диви кози в парка

Мъже с шейни необезпокоявано кръстосват Национален парк „Рила”, създавайки невъобразим шум и погазвайки всякакви закони. Те продължават да са неизвестни, защото се оказва почти невъзможно да бъдат установени и евентуално след това - глобени.

Директорът на парка Красимир Андонов уточни, че има подаден такъв сигнал, но в района на Рилския манастир. Моторни шейни в парка обаче е имало и видно от клип, разпространен в интернет - те са били в нарушение. Дори парковата охрана да забележи хората с шейните, е почти невъзможно те да бъдат задържани високо в планината. Рисково е и да бъдат преследвани, затова нарушителите се оказват просто неуловими.

Моторни шейни влязоха в Национален парк „Рила”

„Първо самите гонки са много опасни. На нас не ни достигат моторните шейни и освен това е трудно да се идентифицират нарушителите. Те са с каски и униформи, а шейните нямат номера. Миналата седмица имахме подобен случай в района на Седемте рилски езера. Единият нарушител е разпознат, останалите не са”, посочи Андонов. 

Най-сериозна вреда шейните нанасят върху популацията на защитените диви кози в парка. Възможно е шумът да ги стресира дотолкова, че организмът им да се изтощи и да не издържи зимата. От парка съветват при нередности да се звъни директно на дежурния телефон на дирекцията, а не на 112, за да не се получават грешки с локацията на нарушението.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.