"Седем източноевропейски страни имат по-висока инфлация от нас", заяви Васил Велев

Реалността се разминава със статистиката. Това е мнението на Георги К. Първанов, член УС Българската конфедерация по заетостта, изразено в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Извадката, която НСИ ползват за ръста на заплатите за четвъртото тримесечие на 2022 г., показва, че има не много голямо повишение в IT-сектора - 15%. Реалността е много висок ръст на заплатите, рекордно ниска безработица и доходи, които са стъпка под нивото на инфлацията", каза Георги К. Първанов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, заплатите изпреварват инфлацията с няколко процентни пункта. „Българската индустрия се представи много добре миналата година. За да имаме заплати като в Европа, трябва да работим като в Европа”, каза той и показа графика, според която ръстът на заплатите в индустрията у нас е най-голям.

"Седем източноевропейски страни имат по-висока инфлация от нас", заяви Велев и допълни, че имат по-малък ръст на заплатите.

По думите на Първанов през миналата година много работодатели са ползвали допълнителни придобивки – ваучери за храна, за фитнес, покриване на транспортни разходи, раздаване на бонуси и комисионни, допълнително пенсионно осигуряване. 

„На нас ни предстои възстановяване на финансовата стабилност. В противен случай инфлацията ще продължи да расте, вместо да намалява”, каза Велев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook