Двамата ще обсъдят китайския план за разрешаване на конфликта в Украйна

Министър-председателят на Испания Педро Санчес ще пътува до Пекин следващата седмица, за да обсъди с президента Си Дзинпин китайския план за разрешаване на конфликта в Украйна, съобщи един от неговите министри.

"Посещението на г-н Санчес ще се състои три месеца преди Испания да поеме председателството на Европейския съюз на 1 юли за период от шест месеца", заяви Феликс Боланьос.

Ето защо тази среща с китайския лидер ще бъде възможност за г-н Санчес "да обясни (нашата) визия за европейското председателство", коментира още Боланьос.

Испанският премиер ще бъде едва вторият лидер на страна от ЕС, след германския канцлер Олаф Шолц през ноември миналата година, който ще посети Китай от началото на пандемията от COVID-19 преди повече от три години.

„Откровен обмен на мнения”: Путин за срещата си с китайския президент

Санчес ще отпътува за Пекин след участието си във Форума за Азия в Боао (BFA), на остров Хайнан. Цялата обиколка в Китай ще се състои на 30 и 31 март, се посочва в изявление на испанското правителство.

През февруари Китай предложи мирен план от 12 точки за прекратяване на войната в Украйна, която продължава вече повече от година. А само преди дни Си Дзинпин посети Русия и разговаря с президента на страната Владимир Путин. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: БГНЕС