В Кремъл посрещнаха тържествено Си Дзинпин

Днес е официалната част от държавното посещение на Си Дзинпин в Русия. Президентът на Китай беше тържествено посрещнат в Кремъл и мина през парадния вход с почетна стража. След като срещата на двамата държавни глави приключи, те подписаха много документи за по-тясно икономическо сътрудничество. След разрива в отношенията с Европейския съюз, Китай е все по-важен партньор в търговията и високите технологии за Русия.

"Скъпи приятелю": Какъв сигнал дава срещата между Владимир Путин и Си Дзинпин? (ВИДЕО)

Парадна музика и химни. Какво реално са се разбрали двамата лидери най-често се разбира от действията им месеци след тези срещи.

„Проведохме съдържателен и откровен обмен на мнения за по-нататъшното развитие на китайско-руските отношения”, обясни руският държавен глава Владимир Путин.

Западът следи внимателно дали Китай ще промени позицията си и ще започне директно да доставя оръжие на Русия От една страна Китай вижда Русия като съюзник в противопоставянето със Съединените щати и може да я подкрепи директно. От друга, изтощаването на Русия и допълнителна международна изолация би я поставило в голяма зависимост от Пекин.

„Руският бизнес е готов да задоволи нарастващото търсене на енергоизточници от страна на Китай. Както в рамките на сегашните проекти, така и с договорените в бъдеще”, смята Путин.

ПРИЗИВ НА САЩ КЪМ КИТАЙ: Окажете натиск върху Путин да спре войната

Една от основните цели на посещението на Си Дзинпин е да утвърди имиджа си на медиатор от световен мащаб. Преди две седмици той окончателно успя да убеди Иран и Саудитска Арабия да подновят дипломатическите отношения. Сега в китайските медии пише, че президентът Си дава пример какви трябва да са отношенията между големите държави.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.