Гости в студиото Георги Вулджев и Преслав Райков

Управлението за федерален резерв на САЩ повиши водещата си лихва с 0,25% пункта, изразявайки предпазливост относно банковата криза, и намеквайки, че наближава края на политиката му на вдигане на лихвите. А лихвата бе вдигната до най-високо ниво от 2007 г. Темата коментираха икономистите Георги Вулджев и Преслав Райков в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Мащабът на парите, които се вкараха в икономиката в рамките на 16 месеца по време на COVID-19 кризата е такъв, че повечето не могат да го осъзнаят. Друга грешка, която направи ФЕД е че закъсня със старта на този цикъл на повишение, което сега го кара да продължава да вдига процентите и не може да си даде почивка заради инфлацията“, каза Райков.

Вулджев е на мнение, че ФЕД и Европейската централна банка са създали тази огромна инфлация в САЩ и Европа, заради политиката си през 2020-2021 година. По негови думи ФЕД вероятно ще забавят лихвите и че няма да могат да направят повече от още едно вдигане в рамките на тази година.

Райков е на мнение, че ФЕД ще продължи да покачва лихвите и ще иска да се качи над инфлацията.

Вулждев смята, че в САЩ предстои рецесия, която ще се отрази и на Европа.

Гостите коментираха как тези процеси ще се отразят и в България.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.