"Моментът е особено подходящ за модернизация на Българската армия", обясни бившият военен министър

След година война, позициониране на противниковите войски и неотстъпване на никоя от страните от завзетите позиции – много трудно може да се очаква примирие за Украйна на тази основа. Това важи, както за инициативата за Европа, така и за китайската инициатива на президента Си Дзин Пин. Не мисля, че лишавайки Украйна от оръжие постигаме по-бързо мир". Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият военен министър Николай Свинаров.

Очевидно България не е готова политически и военно да отстоява позиция за домакинство на някоя от еврокомисиите, смята той. "Преди 15 г. искахме седалището на Европейската комисия по отбрана да бъде в нашата държава. Нека да напомним, че нито една от агенциите на ЕС няма седалище в България, което е малко странно”, припомни Свинаров.

Той очаква след вота на 2 април да има евроатлантическо правителство, което да изрази ясна позиция по външната политика.

„Колкото и грубо да звучи, моментът е особено подходящ за модернизация на Българската армия. Може да дадем системи, които са към края на своя ресурс”, обясни бившият военен министър.

Според него сме имали достатъчно време да наемем самолети или да закупим самолети втора употреба, за да направим плавен преход към изтребителите Ф-16.

„И последните ни надежди за ремонт на двигателите на МиГ-29 остават невъзможни. Те не могат да подарят самолети без двигатели и дори без резервни двигатели. Старата мечта за постоянно възобновяване на изтребителите МиГ-29 като че отива в историята”, каза бившият военен министър. "Ако не сме подготвили пилоти за управление на други изтребители, това е политическа грешка", уточни той.

„Видяхме, че всичко е възможно. Само американските служби предвидиха войната в Украйна и нейния ход”, допълни Николай Свинаров и уточни, че става въпрос за преразпределение, което е недопустимо и невъзможно.

„Опасността от ядрен конфликт наистина е реална”, каза на финала Свинаров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.