Жителите очакват една блага вест - някой ден да посрещат празниците в обновената си църква

Благовещение се свързва с пробуждането на природата. Птиците носят благата вест за началото на пролетта. А в севлиевското село Стоките очакват още една блага вест - някой ден да посрещат празниците в обновената си църква. 

Балканът ехти, посреща пролетта със звънките удари на камбаната. Това е една от онези внушителни църкви, които пазят вярата в полите на планината. Храмът “Свети Димитър” в севлиевското село Стоките е жив, благодарение на местните хора, приели мисията да го възродят.

"Моите баба и дядо са оттук, от Стоките. Райско кътче в България. Храмът “Свети Димитър”. Невероятен храм с красиви стенописи, които помня. Погледнете какво има на тяхно място - мухъл и плесен", разказва Атанас Атанасов. 

Църквата е построена през 1928 година на мястото на стар дървен параклис. Цели 2 десетилетия хората събирали средства, за да издигнат днешната впечатляваща каменна постройка. С годините районът се обезлюдява, а поддръжката на църквата става трудно предизвикателство. Назначеният млад свещеник и църковното настоятелство обаче са на път да спасят храма.

"Организираме бригади по почистване, поддръжка. Хората се отзовават. Повечето са пенсионери - на тях не им пречи кога ще бъдат бригадите. И през седмицата ги правим", посочва Магдалена Стоянова. 

Дребните поправки са по силите на всеки доброволец. Иконостасът например е почистен и излъскан. Най-големият проблем обаче е покривът, който тече и видимо е съсипал част от стенописите. Работата върви бавно и всеки помага с каквото може. Дори и малобройни, местните хора са решени да не позволят времето да погуби храма.

Всеки доброволец е добре дошъл. Разкрита е и сметка за дарения, тъй като ремонтът на покрива изисква десетки хиляди лева. В дните около Благовец Балканът се пробужда. Дърветата обличат цветните пролетни дрехи и ни подканват да потърсим горските пътеки.

Благовец се свързва пробуждането на природата и с идването на пролетта. А благата вест за настъпването на най-цветния сезон я носят песните на птиците. Чуйте как звучи пролетта тук в Балкана. Село Стоките е изходен пунк към най-живописната част на Стара планина. Съвсем близо са известните Батошевски манастири. “Успение Богородично” е прочута религиозна школа, в която е учил революционерът Бачо Киро. Тук, в полите на планината, се е развивала бурна революционна дейност. Опожарявана и плячкосвана от турския башибозук, светата обител е оцеляла през вековете, за да пази вярата. Онази вяра, която се опитва да съхрани един от най-младите иподякони.

Най-благата вест, която посрещат на Благовец в село Стоките е, че църквата “Свети Димитър” ще отново ще оглася Балкана, ще пази духа и вярата на балканджиите.

Ако решите да помогнете може да го направите на следната банкова сметка: 

IBAN BG90UNCR70001525006066
Църква „Св. вмчк. Димитър Солунски“
Отец Стелиян Стефанов

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.